Sałatka z kapusty i ogórków do słoików
Teraz latem kiedy jest ogromny wybór świeżych warzyw,a większość pochodzi z mojego warzywnika warto przygotować taką sałatkę. Potem jesienią czy zimą,gdy nie mam zbyt wiele czasu by zrobić surówkę sięgnę po słoik,otworzę i dodatek do obiadu jak znalazł.
Przepis pochodzi stąd:
http://www.mojegotowanie.pl/przepis/salatka-z-ogorkow-i-bialej-kapusty-na-zime
Zmodyfikowałam ilość warzyw pod swoje potrzeby a marchewkę zamiast na wiórki pocięłam na plasterki.
Przepis pochodzi stąd:
http://www.mojegotowanie.pl/przepis/salatka-z-ogorkow-i-bialej-kapusty-na-zime
Zmodyfikowałam ilość warzyw pod swoje potrzeby a marchewkę zamiast na wiórki pocięłam na plasterki.
2 kg białej kapusty
2 kg ogórków
4 szt czerwonej papryki ( ok 80 dag)
1 kg cebuli
1 kg marchewki
2 duże ząbki czosnku
4 łyżki soli kamiennej
Ogórki porządnie umyć i wraz ze skórką poszatkować w plastry. Marchewki obrać ,poszatkować w cienkie plasterki.Kapustę poszatkować, a cebulę
pokroić w piórka, paprykę również poszatkować w cienkie paski. Wszystkie warzywa wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,posolić 2 łyżkami soli. Odstawić na 2 godziny .
zalewa:
2 szkl. cukru
2 szkl. octu 10%
1 szkl. oleju
10 ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
4 listki laurowe
Ocet i olej wlać do garnka,wsypać cukier i przyprawy,zagotować i wystudzić. Następnie zalać zalewą poszatkowane warzywa,dokładnie wymieszać i zostawić jeszcze na ½ godziny aby
się przegryzło.
Przygotowane słoiki napełnić sałatką ,zalać resztkami zalewy,która zostanie w misce,szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 minut.
Z podanej porcji wyszło 14 słoików o poj. 500 ml.
Robię już drugi raz...jest bardzo smaczna. Polecam:-)
OdpowiedzUsuńMoja mama robiła taką sałatkę na zimę.Warto poświęcić teraz trochę czasu by w chłodne, zimowe popołudnia cieszyć się jej smakiem.Polecam
OdpowiedzUsuń