Pierogi z twarogiem,kaszą gryczaną i miętą

Bardzo lubimy pierogi więc często je robię z różnymi farszami.
Te pierogi zobaczyłam w programie Ewy Wachowicz,spodobało mi się nadzienie i je zrobiłam. Muszę przyznać,że smakują rewelacyjnie.



ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
1 szkl. ciepłej wody
3 łyzki stopionego masła
sól




Z mąki,wody masła i soli zagnieść ciasto,przykryć i odstawić na 30 minut.

farsz:

1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej 
250 g twarogu
1 jajko
1 cebula
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
masło do smażenia 
sól
pieprz 
 
Na patelni podsmażyć na maśle drobno pokrojoną cebulę. W misce rozdrobnić widelcem twaróg, dodać zezłoconą cebulę. Wymieszać i dodać ugotowaną kaszę. Osobno roztrzepać jajko i dodać do farszu. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać. Na samym końcu dodać pokrojoną miętę.





Ciasto rozwałkować cienko,wykrawać kółka,nałożyć farsz,posklejać. Pierogi gotować w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.
Podawać na ciepło polane roztopionym masłem i przyrumienioną cebulką. 



 

Komentarze

Popularne posty