niedziela, 21 sierpnia 2016

Pralinki z bakaliami

Taka mała słodka przekąska




Zrobiłam dwa rodzaje pralinek,jedne z białej masy,drugie z kakaowej. Do obtoczenia użyłam wiórek kokosowych,prażonego słonecznika i mielonych orzechów włoskich.

 masa biała:
1 szkl. mleka w proszku
2 łyżki cukru trzcinowego
80 g masła
3 łyżki wody
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki posiekanych suszonych daktyli

W rondelku roztopić masło i cukier,dodać wodę mleko w proszku i bakalie. Wymieszać wszystko dokładnie i z ciepłej masy uformować niewielkie kulki.

masa kakaowa:
1 szkl. mleka w proszku
2 łyżki cukru trzcinowego
80 g masła
3 łyżki wody
1 łyżka kakao
2 łyżki ryżu preparowanego
2 łyżki posiekanych migdałów

W rondelku roztopić masło,cukier i kakao,dodać wodę mleko w proszku i bakalie. Wymieszać wszystko dokładnie i z ciepłej masy uformować niewielkie kulki.


Każdą pralinkę  należy dowolnie obtoczyć i schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę. Po tym czasie można się nimi delektować.












2 komentarze:

  1. Piękne zdjęcia! A pralinki chciałabym spróbować, bo kocham bakalie. :)
    Zapraszam na nowy post. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/20/jaglanka-na-wodzie-kokosowej-z-daktylami-jezynami-i-siemieniem-lnianym/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.