Pralinki z bakaliami
Taka mała słodka przekąska
Zrobiłam dwa rodzaje pralinek,jedne z białej masy,drugie z kakaowej. Do obtoczenia użyłam wiórek kokosowych,prażonego słonecznika i mielonych orzechów włoskich.
W rondelku roztopić masło i cukier,dodać wodę mleko w proszku i bakalie. Wymieszać wszystko dokładnie i z ciepłej masy uformować niewielkie kulki.
W rondelku roztopić masło,cukier i kakao,dodać wodę mleko w proszku i bakalie.
Wymieszać wszystko dokładnie i z ciepłej masy uformować niewielkie
kulki.
Każdą pralinkę należy dowolnie obtoczyć i schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę. Po tym czasie można się nimi delektować.
Zrobiłam dwa rodzaje pralinek,jedne z białej masy,drugie z kakaowej. Do obtoczenia użyłam wiórek kokosowych,prażonego słonecznika i mielonych orzechów włoskich.
masa biała:
1 szkl. mleka w proszku
2 łyżki cukru trzcinowego
80 g masła
3 łyżki wody
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki posiekanych suszonych daktyli
masa kakaowa:
1 szkl. mleka w proszku
2 łyżki cukru trzcinowego
80 g masła
3 łyżki wody
1 łyżka kakao
2 łyżki ryżu preparowanego
2 łyżki posiekanych migdałów
Każdą pralinkę należy dowolnie obtoczyć i schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę. Po tym czasie można się nimi delektować.
Piękne zdjęcia! A pralinki chciałabym spróbować, bo kocham bakalie. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/20/jaglanka-na-wodzie-kokosowej-z-daktylami-jezynami-i-siemieniem-lnianym/
Dziękuję :)
Usuń