Rosół z kaszą jaglaną
Najlepszy rosół to ugotowany z wiejskiej kury i to jest prawda,ale jak nie mam kury to porcja z indyka też się nadaje.
Właśnie na mięsie z indyka często gotuję rosół a zamiast makaronu podaję go z kaszą jaglaną.
Skrzydło
indyka podzieliłam na dwie części,włożyłam do zimnej wody,dodałam
ziele,kulki pieprzu,listek laurowy,zagotowałam. W momencie wrzenia
wytworzyły się szumy na wierzchu więc zebrałam je łyżką. Tak gotowałam
ok. 15 minut po tym czasie dodałam pokrojoną w sporą kostkę
marchew,pietruszkę i seler. Wsypałam sól do smaku,pieprz ziołowy,cebulę przypiekłam nad
płomieniem gazu i dodałam do zupy,włożyłam też kawałek pora. Rosół
gotowałam ok. 1 godz na małym ogniu. Kaszę ugotowałam osobno,nałożyłam porcje na talerze,posypałam natką i nalałam rosół.
Właśnie na mięsie z indyka często gotuję rosół a zamiast makaronu podaję go z kaszą jaglaną.
2-2,5 l wody
1 spore skrzydło z indyka
4 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
pół cebuli
kilka kulek ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
2 listki laurowe
sól
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
natka pietruszki
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.