Crumble - Śliwki zapiekane pod kruszonką
Crumble to angielski deser z różnych owoców zapiekanych pod kruszonką,który spożywa się na gorąco.
Ze śliwek usunąć pestki,pokroić je na ćwiartki,włożyć do garnka,dodać cukier,cynamon i sok z pomarańczy. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2-3 minuty. Gorące owoce przełożyć do 4 kokilek.
Z mąki,mielonych migdałów,cukru,płatków i masła zagnieść kruszonkę. Kruszonkę nałożyć na śliwki i posypać płatkami migdałowymi. Zapiekać w piekarniku 25 minut w temp. 180*,podawać na gorąco.
6 dużych śliwek
4 łyżki cukru trzcinowego
sok z połówki pomarańczy
1/2 łyżeczki cynamonu
kruszonka:
2 łyżki mielonych migdałów
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki płatków owsianych
2 łyżki cukru trzcinowego
70 g masła
płatki migdałowe do posypania
Ze śliwek usunąć pestki,pokroić je na ćwiartki,włożyć do garnka,dodać cukier,cynamon i sok z pomarańczy. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2-3 minuty. Gorące owoce przełożyć do 4 kokilek.
Z mąki,mielonych migdałów,cukru,płatków i masła zagnieść kruszonkę. Kruszonkę nałożyć na śliwki i posypać płatkami migdałowymi. Zapiekać w piekarniku 25 minut w temp. 180*,podawać na gorąco.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.