Domowy pasztet w słoiku
1kg łopatki bez kości
500 g wątróbek drobiowych
2 cebule
1 duży ząbek czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 średniego selera
sól morska
świeżo mielony pieprz
1 łyżka majeranku
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
kilka suszonych grzybów leśnych
2-3 łyżki masła
3-4 kulki ziela angielskiego
2 listki laurowe
Wątróbki oczyścić,zalać mlekiem i moczyć przez 1 godzinę. Wymoczone dokładnie osuszyć i usmażyć na maśle. Odstawić do wystygnięcia.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle.
Z zimnego wywaru wyjąć kawałki łopatki oraz ugotowane warzywa,grzyby,osączyć i zmielić w maszynce na drobnych oczkach dodając też ostudzone podsmażone wątróbki i zeszkloną cebulę.
Do zmielonego mięsa wlać zimny wywar ( ok. 1,5 szklanki),doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem,solą,majerankiem i gałką muszkatołową. Dokładnie wyrobić masę mięsną.
Wyparzone słoiki napełnić pasztetem zostawiając od góry słoika ok. 2 cm wolnej przestrzeni, Szczelnie zamknąć nakrętkami. Pasteryzować 1 godzinę. Tak pasteryzowane słoiki można przechowywać do miesiąca bez konieczności umieszczania ich w lodówce. Jeżeli chcemy przechowywać dłużej wtedy należy drugiego dnia jeszcze pasteryzować słoiki 40 minut.
To jest ten właściwy przepis na domowy pasztecik.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie