Domowy pasztet w słoiku

Dobre rzeczy wymagają czasu i chęci by je przygotować. Czasami warto się pomęczyć a smak i zapach po otwarciu słoika wynagrodzi nasz trud.





1kg łopatki bez kości

500 g wątróbek drobiowych

2 cebule

1 duży ząbek czosnku

2 marchewki

1 pietruszka

1/4 średniego selera
                                                         sól morska

świeżo mielony pieprz 
1 łyżka majeranku

szczypta mielonej gałki muszkatołowej

kilka suszonych grzybów leśnych

2-3 łyżki masła
3-4 kulki ziela angielskiego
2 listki laurowe


Łopatkę pokroić w grubą kostkę,oprószyć solą i pieprzem,usmażyć na patelni na rumiano. Usmażone mięso przełożyć do garnka. Na patelnię wlać wodę i wypłukać resztki po smażeniu ,wlać do mięsa. Wody powinno być tyle aby zakryć mięso. Dodać obrane marchewki,pietruszkę ,seler,liście laurowy, ziele angielskie,namoczone wcześniej grzyby i gotować do miękkości pod przykryciem. Odstawić do wystygnięcia.
Wątróbki oczyścić,zalać mlekiem i moczyć przez 1 godzinę. Wymoczone dokładnie osuszyć i usmażyć na maśle. Odstawić do wystygnięcia.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle.
Z zimnego wywaru wyjąć kawałki łopatki oraz ugotowane warzywa,grzyby,osączyć i zmielić w maszynce na drobnych oczkach dodając też ostudzone podsmażone wątróbki i zeszkloną cebulę.
Do zmielonego mięsa wlać zimny wywar ( ok. 1,5 szklanki),doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem,solą,majerankiem i gałką muszkatołową. Dokładnie wyrobić masę mięsną. 
Wyparzone słoiki napełnić pasztetem zostawiając od góry słoika ok. 2 cm wolnej przestrzeni, Szczelnie zamknąć nakrętkami. Pasteryzować 1 godzinę. Tak pasteryzowane słoiki można przechowywać do miesiąca bez konieczności umieszczania ich w lodówce. Jeżeli chcemy przechowywać dłużej wtedy należy drugiego dnia jeszcze pasteryzować słoiki 40 minut.



















Komentarze

  1. To jest ten właściwy przepis na domowy pasztecik.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.

Popularne posty