wtorek, 27 września 2016

Domowy pasztet w słoiku

Dobre rzeczy wymagają czasu i chęci by je przygotować. Czasami warto się pomęczyć a smak i zapach po otwarciu słoika wynagrodzi nasz trud.





1kg łopatki bez kości

500 g wątróbek drobiowych

2 cebule

1 duży ząbek czosnku

2 marchewki

1 pietruszka

1/4 średniego selera
                                                 sól morska

świeżo mielony pieprz 
1 łyżka majeranku

szczypta mielonej gałki muszkatołowej

kilka suszonych grzybów leśnych

2-3 łyżki masła
3-4 kulki ziela angielskiego
2 listki laurowe


Łopatkę pokroić w grubą kostkę,oprószyć solą i pieprzem,usmażyć na patelni na rumiano. Usmażone mięso przełożyć do garnka. Na patelnię wlać wodę i wypłukać resztki po smażeniu ,wlać do mięsa. Wody powinno być tyle aby zakryć mięso. Dodać obrane marchewki,pietruszkę ,seler,liście laurowy, ziele angielskie,namoczone wcześniej grzyby i gotować do miękkości pod przykryciem. Odstawić do wystygnięcia.
Wątróbki oczyścić,zalać mlekiem i moczyć przez 1 godzinę. Wymoczone dokładnie osuszyć i usmażyć na maśle. Odstawić do wystygnięcia.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle.
Z zimnego wywaru wyjąć kawałki łopatki oraz ugotowane warzywa,grzyby,osączyć i zmielić w maszynce na drobnych oczkach dodając też ostudzone podsmażone wątróbki i zeszkloną cebulę.
Do zmielonego mięsa wlać zimny wywar ( ok. 1,5 szklanki),doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem,solą,majerankiem i gałką muszkatołową. Dokładnie wyrobić masę mięsną. 
Wyparzone słoiki napełnić pasztetem zostawiając od góry słoika ok. 2 cm wolnej przestrzeni, Szczelnie zamknąć nakrętkami. Pasteryzować 1 godzinę. Tak pasteryzowane słoiki można przechowywać do miesiąca bez konieczności umieszczania ich w lodówce. Jeżeli chcemy przechowywać dłużej wtedy należy drugiego dnia jeszcze pasteryzować słoiki 40 minut.



















1 komentarz:

  1. To jest ten właściwy przepis na domowy pasztecik.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.