Delicja makowo-kokosowa

Jeszcze słodkie wspomnienie minionych dni czyli świąteczne ciasto -delicja makowo-ananasowa.
Zawsze lubię zaskoczyć domowników i gości czyś nowym to też w oko wpadło mi takie ciasto. 
Przepis podpatrzyłam tu  z tym,że wprowadziłam niewielkie zmiany. 
Ciasto bardzo smaczne i również można nacieszyć oko.
 Polecam 😃

















ciasto makowe:
8 białek
200 g cukru
200 g wiórek kokosowych
150 g maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:
500 ml mleka
5 żółtek
1 op. budyniu śmietankowego na 3/4 l
1 galaretka pomarańczowa
2 łyżki cukru
200 g masła
puszka ananasów

ponadto:
1 duże op. delicji o smaku pomarańczowym
2 galaretki cytrynowe


Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Do ubitej piany wsypać mak, wiórki i proszek do pieczenia,wszystko delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na blaszkę 25/35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 180*C.

Żółtka roztrzepać w 150 ml mleka. Dodać budyń i cukier.
Resztę mleka zagotować wlewając powoli przygotowaną masę i ciągle mieszając. Ugotować gesty budyń,odstawić do wystygnięcia.
 
Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody i wystudzić.
Ananasy delikatnie osączyć i pokroić w kostkę.
Masło zmiksować na puszystą masę.
Dodawać porcjami ostudzony budyń a następnie tężejącą galaretkę.
Do masy dodać pokrojone ananasy,masę rozsmarować na upieczonym placku. Na masie ułożyć delicje czekoladą do góry.

Galaretki cytrynowe rozpuścić w 700 ml wrzątku i pozostawić do stężenia. Gdy zaczną tężeć wylać na delicje. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin,najlepiej na całą noc.















Komentarze

Popularne posty