Kakaowo-orzechowe trufle jaglane
Takie słodkości mogę zjadać bez wyrzutów sumienia,bo wiem,że są zdrowe i przede wszystkim z naturalnych i wartościowych składników. Zapewniam Was,że trufle smakują wyśmienicie i już nie raz zachwyciły moich gości.
Kaszę wsypać na sitko,wypłukać i przelać wrzątkiem. Wodę zmieszać z mleczkiem kokosowym,dodać szczyptę soli i wsypać kaszę. Gotować pod przykryciem do momentu aż kasza wchłonie cały płyn.
Daktyle przepłukać w ciepłej wodzie,posiekać i dodać do ciepłej kaszy. Zmiksować blenderem na papkę,dodać orzechy,miód ,likier i nasiona słonecznika. Wyrobić razem na jednolitą masę. Z masy lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć każdą w kakao. Schłodzić w lodówce.
Z tej porcji wychodzi 45 sztuk trufli.
1 szkl. kaszy jaglanej
1 szkl. mleczka kokosowego
1 szkl. wody
szczypta soli
20 szt daktyli
6 łyżek mielonych orzechów włoskich
1 łyżka miodu
2 łyżki kakao
2 łyżki likieru pomarańczowego 40%
4 łyżki prażonych nasion słonecznika
do obtoczenia:
kakao
Kaszę wsypać na sitko,wypłukać i przelać wrzątkiem. Wodę zmieszać z mleczkiem kokosowym,dodać szczyptę soli i wsypać kaszę. Gotować pod przykryciem do momentu aż kasza wchłonie cały płyn.
Daktyle przepłukać w ciepłej wodzie,posiekać i dodać do ciepłej kaszy. Zmiksować blenderem na papkę,dodać orzechy,miód ,likier i nasiona słonecznika. Wyrobić razem na jednolitą masę. Z masy lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć każdą w kakao. Schłodzić w lodówce.
Z tej porcji wychodzi 45 sztuk trufli.
uwielbiam takie słodkości i jem je bez opamiętania ;)
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńNa pewno są pyszne, tyle w nich dobroci :)
OdpowiedzUsuńo tak :)
Usuń