niedziela, 4 września 2016

Kakaowo-orzechowe trufle jaglane

Takie słodkości mogę zjadać bez wyrzutów sumienia,bo wiem,że są zdrowe i przede wszystkim z naturalnych i wartościowych składników.  Zapewniam Was,że trufle smakują wyśmienicie i  już nie raz zachwyciły moich gości. 




1 szkl. kaszy jaglanej
1 szkl. mleczka kokosowego
1 szkl. wody 
szczypta soli

20 szt daktyli
6 łyżek mielonych orzechów włoskich
1 łyżka miodu
2 łyżki kakao
2 łyżki likieru pomarańczowego 40%
4 łyżki prażonych nasion słonecznika

do obtoczenia:
kakao


Kaszę wsypać na sitko,wypłukać i przelać wrzątkiem. Wodę zmieszać z mleczkiem kokosowym,dodać szczyptę soli i wsypać kaszę. Gotować pod przykryciem do momentu aż kasza wchłonie cały płyn.

Daktyle przepłukać w ciepłej wodzie,posiekać i dodać do ciepłej kaszy. Zmiksować blenderem na papkę,dodać orzechy,miód ,likier i nasiona słonecznika. Wyrobić razem na jednolitą masę. Z masy lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć każdą w kakao. Schłodzić w lodówce.

Z tej porcji wychodzi 45 sztuk trufli.









4 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.