Mus malinowy
Mus z malin zamykam w słoiczkach by w okresie kiedy ich nie będzie móc się nimi delektować.
Taki mus doskonale sprawdzi się w wypiekach np do przyrządzenia galaretki lub pianki, jak i w deserach.
Maliny płuczę na sicie pod bieżącą wodą,wsypuję do garnka,doprowadzam do wrzenia i gotuję ok 10 minut na wolnym ogniu. Dosładzam do smaku cukrem. Rozgotowane maliny przekładam na sito i przecieram tak długo aż zostaną same pestki. Mus wkładam do słoików,zakręcam i pasteryzuję 15 minut.
W ten sam sposób robię mus z jeżyn.
Taki mus doskonale sprawdzi się w wypiekach np do przyrządzenia galaretki lub pianki, jak i w deserach.
Maliny płuczę na sicie pod bieżącą wodą,wsypuję do garnka,doprowadzam do wrzenia i gotuję ok 10 minut na wolnym ogniu. Dosładzam do smaku cukrem. Rozgotowane maliny przekładam na sito i przecieram tak długo aż zostaną same pestki. Mus wkładam do słoików,zakręcam i pasteryzuję 15 minut.
W ten sam sposób robię mus z jeżyn.
świetny do sernika:)
OdpowiedzUsuń