poniedziałek, 19 września 2016

Podudzia z kurczaka zapiekane w kapuście kiszonej

Tak zapiekane podudzia można podać na obiad bądź też na uroczyste przyjęcie zamiast tradycyjnego bigosu.




 1,2 kg kapusty kiszonej
8 szt podudzi z kurczaka
przyprawa do kurczaka (użyłam Kamisa do kurczaka po węgiersku)
sól
świeżo mielony pieprz
2 łyżki przyprawy warzywnej
1 duża cebula
3-4 łyżki oleju
3-4 kulki ziela angielskiego
2 listki laurowe
8-10 ziarenek kolorowego pieprzu

Kapustę włożyć do garnka,wlać 1/2 l wody,dodać kulki pieprzu,kulki ziela i listki laurowe,gotować z pół godziny pod przykryciem. Odsączyć z wody.
Cebulę drobno posiekać, i przesmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Do cebuli dodać odciśniętą kapustę,przesmażyć kilka minut mieszając kilkakrotnie,doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przesmażoną kapustę włożyć do dużego naczynia żaroodpornego.

Podudzia z kurczaka oprószyć przyprawą i obsmażyć na patelni na rumiano z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego na kapustę kiszoną. Naczynie bez przykrywania wstawić do piekarnika i zapiekać 40 minut w temp. 200 stopni. Spożywać na ciepło z dodatkiem pieczywa lub z innymi ulubionymi dodatkami.











1 komentarz:

  1. o tak już mam ochotę na dobrą kapustę kiszoną... taki obiadek pycha:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.