piątek, 30 września 2016

Sernik dyniowy

Ten sernik to takie jesienne słońce na talerzu a to za sprawą dyni,która go tak pięknie ubarwiła.






biszkopt:
2 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku

masa serowa:
500 g mielonego twarogu
100 g masła
3 łyżki cukru
2 łyżki cukru z wanilią
1/4 szkl. mleka
2 jajka
2 budynie śmietankowe

ponadto:
4 kostki czekolady deserowej

Białka ubić na sztywną pianę,miksując dodawać cukier i po jednym żółtku. Mąkę,kakao i proszek wymieszać razem,przesiać przez sito i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Okrągłą tortownicę o śred. 24 cm wyłożyć (tylko dno) papierem do pieczenia,przelać ciasto,włożyć do piekarnika nagrzanego do 180* i piec 30 minut. 

 Tortownicę wyłożyć folią aluminiową i ułożyć biszkopt.

W garnku roztopić masło i cukier,podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści,dodać twaróg i puree,wymieszać dokładnie i zagotować. W miseczce  zmieszać  mleko z jajkami i budyniem,wlać do gotującej się masy serowej i gotować mieszając aż masa porządnie zgęstnieje. Gorącą masę wylać na biszkopt,wyrównać i odstawić do wystygnięcia. Kiedy masa serowa będzie zimna sernik wstawić jeszcze na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem na wierzch zetrzeć czekoladę.











3 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.