Ciasto migdałowe z gruszkami i galaretką

Migdałowy biszkopt przełożony kremem budyniowym a na wierzchu warstwa gruszek i galaretki.




 biszkopt:
4 jajka + 2 białka
3/4 szkl. cukru
100 g mielonych migdałów
2 łyżki mąki tortowej
1 łyżka proszku do pieczenia 

krem:
500ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru migdałowego
2 żółtka
200 g masła

ponadto:
2 galaretki agrestowe

Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier, po jednym żółtku i miksować jeszcze kilka minut. Do masy jajecznej dodać mielone migdały,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać ciasto na blaszkę o wym. 25/29 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez 35 minut.
Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 placki.

Odlać 1/2 szklanki mleka od przygotowanej ilości i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem migdałowym oraz żółtkami. Pozostałą ilość mleka zagotować. Do gotującego się mleka dolać mleko ze składnikami masy budyniowej.Mieszając gotować aż zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Zmiksować masło, powoli dodając po łyżce budyniu,utrzeć na gładki krem. 

Galaretki rozpuścić wg instrukcji na opakowaniu,pozostawić do stężenia. 

Blaszkę wyłożyć folią aluminiową,ułożyć jedną część migdałowego biszkoptu,nałożyć 2/3 kremu,przykryć drugim biszkoptem. Resztę kremu rozsmarować na wierzch,ułożyć gruszki pokrojone w grubą kostkę i zalać tężejącą galaretką.
Ciasto wstawić do lodówki do stężenia galaretki. 









Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.

Popularne posty