Filet z mintaja po węgiersku

Smażony filet rybny pod smaczną warzywną kołderką w lekko pikantnym sosie. Przepis zapisany wiele lat temu w starym zeszycie,trochę zapomniany. Ryby można użyć dowolnej,kto jaką lubi najbardziej. Ja akurat miałam mintaja,postanowiłam go użyć i reaktywować ten stary przepis.
Potrawa bardzo smaczna,warta kontynuacji i godna polecenia na zbliżające się Święta.









 400 g mrożonego filetu z mintaja
1 czerwona papryka
1 cebula
200 g pieczarek
50 g rodzynek
1 mała puszka kukurydzy
3 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
świeżo mielony pieprz
1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki
olej do smażenia


panierka:

150 g mąki pszennej

150 g bułki tartej

2 jajka
  Filet rozmrozić,pokroić na mniejsze kawałki,przyprawić solą i pieprzem. Mąkę zmieszać z bułką tartą,jajka roztrzepać w miseczce. Kawałki ryby obtaczać w mieszance mąki i bułki,maczać w jajku i ponownie obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron. Usmażone kawałki ryby ułożyć na półmisku.

Pieczarki oczyścić,pokroić w półplasterki i obsmażyć na oleju. Na patelnię do pieczarek dodać pokrojoną w piórka cebulę  i pokrojoną w kosteczkę paprykę . Smażyć kilka minut. Następnie dodać ketchup,przecier,rodzynki i kukurydzę. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem,solą i mieloną papryką. Patelnię przykryć pokrywą i dusić wszystko około 10 minut. W razie potrzeby można podlać 2-3 łyżki wody. Gorący farsz nałożyć na upieczoną rybę.
Potrawę można spożywać na gorąco zaraz po przygotowaniu lecz najlepiej smakuje na zimno następnego dnia kiedy ryba przejdzie smakiem pikantnego farszu.









Komentarze

  1. Jak apetycznie wygląda, aż ma się ochotę sięgnąc i zjeść. :-)
    Zapraszam do siebie :-)
    http://wszystko-smaczne.blogspot.com/
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.

Popularne posty