poniedziałek, 31 października 2016

Filet z mintaja po węgiersku

Smażony filet rybny pod smaczną warzywną kołderką w lekko pikantnym sosie. Przepis zapisany wiele lat temu w starym zeszycie,trochę zapomniany. Ryby można użyć dowolnej,kto jaką lubi najbardziej. Ja akurat miałam mintaja,postanowiłam go użyć i reaktywować ten stary przepis.
Potrawa bardzo smaczna,warta kontynuacji i godna polecenia na zbliżające się Święta.









 400 g mrożonego filetu z mintaja
1 czerwona papryka
1 cebula
200 g pieczarek
50 g rodzynek
1 mała puszka kukurydzy
3 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
świeżo mielony pieprz
1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki
olej do smażenia


panierka:

150 g mąki pszennej

150 g bułki tartej

2 jajka
  Filet rozmrozić,pokroić na mniejsze kawałki,przyprawić solą i pieprzem. Mąkę zmieszać z bułką tartą,jajka roztrzepać w miseczce. Kawałki ryby obtaczać w mieszance mąki i bułki,maczać w jajku i ponownie obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron. Usmażone kawałki ryby ułożyć na półmisku.

Pieczarki oczyścić,pokroić w półplasterki i obsmażyć na oleju. Na patelnię do pieczarek dodać pokrojoną w piórka cebulę  i pokrojoną w kosteczkę paprykę . Smażyć kilka minut. Następnie dodać ketchup,przecier,rodzynki i kukurydzę. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem,solą i mieloną papryką. Patelnię przykryć pokrywą i dusić wszystko około 10 minut. W razie potrzeby można podlać 2-3 łyżki wody. Gorący farsz nałożyć na upieczoną rybę.
Potrawę można spożywać na gorąco zaraz po przygotowaniu lecz najlepiej smakuje na zimno następnego dnia kiedy ryba przejdzie smakiem pikantnego farszu.









2 komentarze:

  1. Jak apetycznie wygląda, aż ma się ochotę sięgnąc i zjeść. :-)
    Zapraszam do siebie :-)
    http://wszystko-smaczne.blogspot.com/
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.