czwartek, 20 października 2016

Gulasz z indyka i dyni

Aromatyczny i rozgrzewający posiłek na chłodne jesienne dni. Gulasz zrobiłam z mięsa indyka i dyni,z dodatkiem papryki i świeżego imbiru który dodał mu właściwości rozgrzewających i nieco pikanterii.




400 g filetu z piersi indyka 
300 g obranej dyni
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
szczypta chili cayenne
 sól
świeżo mielony pieprz
2 szkl. bulionu drobiowego
2 łyżki oleju
natka pietruszki

Filet pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju. Kiedy mięso będzie rumiane,dodać posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę przyrumienić,zalać bulionem,przykryć patelnię i dusić 10 minut. Paprykę pozbawić nasion,pokroić w kostkę i dodać do mięsa,dusić kolejne 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę dynię,starty imbir,doprawić do smaku przyprawami. Gotować kilka minut do momentu aż dynia zmięknie. Gotowy gulasz posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ugotowaną kaszą lub ryżem.





Gulasz zmieszałam z ugotowaną kaszą owsianą i powstało bardzo sycące danie.




1 komentarz:

  1. Ale super przepis! Zapraszam na nowy post, tym razem hummus dyniowy! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/17/dyniowy-hummus/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.