niedziela, 30 października 2016

Makowiec z jabłkami

Trochę inny od tradycyjnego,ale bardzo smaczny i mocno wilgotny a to za sprawą jabłek dodanych do maku. Nazywany jest makowcem japońskim.





200 g mielonego suchego maku

300 ml mleka

120 g masła

160 g cukru

4 łyżki miodu naturalnego

100 g kaszy manny

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

4 jajka

400 g startych jabłek

2 łyżki soku z cytryny
50 g posiekanych orzechów laskowych
50 g rodzynek 

polewa:
50 g masła
4 łyżki cukru
4 łyzki kakao
4 łyżki mleka


Mak zalać gorącym mlekiem i gotować na małym ogniu,aż  wchłonie całe mleko pamiętając o częstym mieszaniu. Odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami,dodać miód,mak oraz kaszę manną i proszek do pieczenia. Utarte jabłka wymieszać z sokiem z cytryny i dodać do masy makowej,dodać również rodzynki i orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,delikatnie połączyć z masą makowo-jabłkową. Przelać do tortownicy ( śr. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 70 minut w temp. 180 stopni C.

Składniki polewy roztopić i mieszać do uzyskania gładkiej i lśniącej konsystencji. 

Wystudzony makowiec wyłożyć z formy i polać polewą czekoladową.








4 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.