środa, 26 października 2016

Łosoś w sosie tatarskim

Łosoś to smaczna i delikatna ryba więc wymaga specjalnego traktowania. Ja zawsze piekę go w foli w piekarniku,rzadko na patelni,ponieważ nie lubię gdy jest zbyt suchy.  W takiej wersji z sosem tatarskim podaję go na Wigilię oraz  na uroczystościach rodzinnych.




400 g filetu z łososia ze skórą
sok z cytryny
sól
pieprz cytrynowy

sos tatarski:
2 ugotowane jajka
250 g jogurtu greckiego
100 ml majonezu
mała puszka groszku konserwowego
1 ogórek konserwowy
kilka marynowanych grzybków
sól
świeżo mielony pieprz


Łososia umyć,osuszyć,skropić sokiem z cytryny,przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Rybę zawinąć w folię aluminiową,włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie upiec w piekarniku w temp. 190 stopni. Czas pieczenia 20 minut.
 Upieczonego łososia oddzielić od skóry,podzielić na kawałki,ułożyć na talerzu . Majonez połączyć z jogurtem, dodać groszek, pokrojone w kostkę jajko,ogórek i grzybki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać rybę i posypać odrobiną posiekanego koperku.













Łososia można podać  jak pokazałam to na zdjęciach wyżej lub rozdrobnić na mniejsze kawałki,ułożyć na półmisku i całkowicie pokryć sosem.







1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.