Roladki drobiowe z fetą i szpinakiem

Filet z kurczaka,szpinak i ser feta to główni bohaterowie mojego dania.





2 podwójne filety z kurczaka
200 g mrożonego szpinaku
100 g sera feta
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki masła
sól
świeżo mielony pieprz


Filet z kurczaka umyć,osuszyć i przekroić każdą połówkę na 2 płaty. Delikatnie rozbić mięso tłuczkiem, posypać z obu stron solą i pieprzem.

Szpinak rozmrozić i osączyć na sicie. W garnku roztopić 1 łyżkę masła,dodać rozgnieciony czosnek i szpinak. Dusić kilka minut.
Na każdym płacie mięsa rozłożyć porcję szpinaku,ułożyć kawałek fety,zwinąć roladkę i spiąć wykałaczką. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła,ułożyć roladki i obsmażyć ze wszystkich stron. Następnie podlać mięso 2-3 łyżkami wody,patelnię nakryć pokrywką i dusić roladki do miękkości.








 Roladki podajemy na ciepło jako danie główne np z ziemniakami i surówką bądź też na zimno pokrojone w plastry jako przekąska.
Takie i inne roladki w formie zimnej przekąski często serwuję moim gościom na uroczystościach rodzinnych. Układam półmisek z różnymi roladkami,galaretką z kurczaka,dorzucę jakąś wędlinkę,ozdabiam warzywami np sałatą,rzodkiewką,pomidorem czy ogórkiem i gotowe. Tak skomponowany półmisek będzie smakowitą ozdobą każdego stołu.











Komentarze

Popularne posty