Buraczki konserwowe
Mam już wypróbowany przepis na buraczki i od kilku lat tak je przygotowuję. Buraczki są w słodko-kwaśnej zalewie co daje im lekko winny smak. Są doskonałym dodatkiem do dań mięsnych.
Przepis znalazłam w internecie,ale nie pamiętam już autora ani strony skąd pochodzi.
Buraczki obrać i ugotować w całości. Wystudzić i zetrzeć na grube wiórki . Starte buraczki nałożyć do wyparzonych słoików.
Składniki zalewy zagotować i gorącą zalewą zalać buraczki.
Słoiki zakręcić i pasteryzować przez ok. 25 minut.
Przepis znalazłam w internecie,ale nie pamiętam już autora ani strony skąd pochodzi.
ok. 3 kg buraków
zalewa:
1 litr wody
3/4 szkl. octu 10%
1,5 łyżki soli
3/4 szkl. cukru
125 ml oleju rzepakowego
Buraczki obrać i ugotować w całości. Wystudzić i zetrzeć na grube wiórki . Starte buraczki nałożyć do wyparzonych słoików.
Składniki zalewy zagotować i gorącą zalewą zalać buraczki.
Słoiki zakręcić i pasteryzować przez ok. 25 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.