niedziela, 6 listopada 2016

Jabłecznik z śmietankową pianką

Bardzo lubię taką wersję jabłecznika. Jest on lekki i delikatny, z widoczną strukturą jabłek zanużonych w galaretce. Polecam,bo jest naprawdę smaczny.





 biszkopt:
 3 jajka
3 łyżki cukru
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

wkładka jabłkowa:
 5 jabłek (ok. 800 g)
2 łyżki cukru trzcinowego
2 galaretki cytrynowe
2 szkl. wody

pianka śmietankowa:
 500 ml śmietanki tortowej 36%
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru z wanilią
3 łyżeczki żelatyny
30 ml wody

poncz:
sok z 1/2 limonki
50 ml wody

Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i żółtka. Ubić na puszystą masę,dodać mąkę przesianą z proszkiem,delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę ( użyłam kwadratowej 26/26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temp. 180*. Upieczony biszkopt wystudzić.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę,włożyć do garnka,dodać cukier i smażyć kilka minut uważając by jabłka za mocno się nie rozgotowały i zachowały widoczne kawałki.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i delikatnie mieszając połączyć z jabłkami. Pozostawić do lekkiego stężenia.

Biszkopt nasączyć ponczem,wyłożyć tężejącą galaretkę z jabłkami. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

 Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Żelatynę wymieszać z gorącą wodą i przestudzoną połączyć ze śmietaną. Śmietankową piankę nałożyć na galaretkę i ponownie wstawić ciasto do lodówki.
Po kilku godzinach chłodzenia wyjąć ciasto z formy i dowolnie udekorować. Ja górę posypałam płatkami czekoladowymi.








8 komentarzy:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.