Ryba po grecku
Święta tuż,tuż a taka rybka będzie mile widziana na świątecznym stole. W moim domu uwielbiana przez domowników i w żadnym wypadku nie może jej zabraknąć.
Filet
z ryby przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w jajku i panierce (ja
mieszam mąkę i bułkę tartą pół na pół). Usmażyć i pozostawić do
wystudzenia.
Seler, pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. Do garnka wlać olej, włożyć cebulę i smażyć krótką chwilę,po czym dodać pozostałe warzywa,liście laurowe i ziele angielskie.Całość podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Gdy warzywa już zmiękną ,dodać koncentrat pomidorowy, ketchup, doprawić do smaku solą,pieprzem,papryką i cukrem.Wszystko razem dokładnie wymieszać i jeszcze chwilkę gotować.
Gorącym sosem przykryć ułożoną na półmisku rybę.
Odstawić do wystygnięcia. Ryba najlepiej smakuje następnego dnia gdy przejdzie aromatem warzyw.
500 g filetu z dowolnej ryby ( ja użyłam morszczuka)
4-5 marchewek
2 pietruszki
1/2 średniego selera
3 cebule
2 łyżki oleju
2 liście laurowe
3-4 kulki ziela angielskiego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka ketchupu pikantnego
1 łyżeczka cukru
sól
świeżo mielony pieprz
mielona słodka papryka
Seler, pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. Do garnka wlać olej, włożyć cebulę i smażyć krótką chwilę,po czym dodać pozostałe warzywa,liście laurowe i ziele angielskie.Całość podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Gdy warzywa już zmiękną ,dodać koncentrat pomidorowy, ketchup, doprawić do smaku solą,pieprzem,papryką i cukrem.Wszystko razem dokładnie wymieszać i jeszcze chwilkę gotować.
Gorącym sosem przykryć ułożoną na półmisku rybę.
Odstawić do wystygnięcia. Ryba najlepiej smakuje następnego dnia gdy przejdzie aromatem warzyw.
Pycha, dawno nie jadłam, ale bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńJa dodaję do sosu 2 łyżki musztardy, a całość posypuję pietruszką
OdpowiedzUsuńJa również dodaję musztardy i pare kropel cytryny smacznego.
OdpowiedzUsuń