Orzechowa babka z nutą wanilii i kardamonu
Babka o smaku orzechów laskowych z nutą wanilii i kardamonu.
1 i 1/2 szkl. mąki
tortowej
1 szkl. cukru
100 g tartych
orzechów laskowych Back Mit
10 g cukru z
prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis
4 jajka
1 i 1/4 szkl.
oleju rzepakowego Rapso
1 łyżeczka proszku
do pieczenia
czarno-biała
polewa Gellwe
Jajka i cukier ucieramy mikserem na
puch. Dodajemy cukier z wanilią oraz stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem,orzechy oraz
olej. Miksujemy jeszcze przez chwilę. Do wysmarowanej tłuszczem formy wlewamy
ciasto.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w
temp. 190 stopni.
Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy babkę
polewą Gellwe.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.