Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Już jutro pożegnamy stary rok i powitamy nowy. Z tej okazji wielu z Was urządza domowe party i szykuje sylwestrowe przekąski. Ja na tą okazję przygotowałam roladę szpinakową z wędzonym łososiem.




 ciasto:
 350 g mrożonego szpinaku
3 jajka
2 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki soli

ponadto:
200 g wędzonego łososia w plastrach
300 g serka śmietankowego

Szpinak rozmrozić,dokładnie odcisnąć z wody,zmiksować wraz z żółtkami i czosnkiem. Białka ubić na sztywną pianę,połączyć z masą szpinakową,doprawić solą i gałką. 

Dużą blachę piekarnikową (38/42 cm) wyłożyć papierem do pieczenia,wylać masę szpinakową i równomiernie rozsmarować. Piec ok. 15 minut w temp. 170*C. 

Po upieczeniu wystudzić i delikatnie ściągnąć papier z ciasta.
 Na cieście rozsmarować serek,ułożyć plastry łososia i ciasno zwinąć roladę. 
Roladę zawinąć w folię aluminiową i włożyć na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu pokroić w grube plastry.









Komentarze

Popularne posty