Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Już jutro pożegnamy stary rok i powitamy nowy. Z tej okazji wielu z Was urządza domowe party i szykuje sylwestrowe przekąski. Ja na tą okazję przygotowałam roladę szpinakową z wędzonym łososiem.
Szpinak rozmrozić,dokładnie odcisnąć z wody,zmiksować wraz z żółtkami i czosnkiem. Białka ubić na sztywną pianę,połączyć z masą szpinakową,doprawić solą i gałką.
Dużą blachę piekarnikową (38/42 cm) wyłożyć papierem do pieczenia,wylać masę szpinakową i równomiernie rozsmarować. Piec ok. 15 minut w temp. 170*C.
Po upieczeniu wystudzić i delikatnie ściągnąć papier z ciasta.
Na cieście rozsmarować serek,ułożyć plastry łososia i ciasno zwinąć roladę.
Roladę zawinąć w folię aluminiową i włożyć na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu pokroić w grube plastry.
ciasto:
350 g mrożonego szpinaku
3 jajka
2 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki soli
ponadto:
200 g wędzonego łososia w plastrach
300 g serka śmietankowego
Szpinak rozmrozić,dokładnie odcisnąć z wody,zmiksować wraz z żółtkami i czosnkiem. Białka ubić na sztywną pianę,połączyć z masą szpinakową,doprawić solą i gałką.
Dużą blachę piekarnikową (38/42 cm) wyłożyć papierem do pieczenia,wylać masę szpinakową i równomiernie rozsmarować. Piec ok. 15 minut w temp. 170*C.
Po upieczeniu wystudzić i delikatnie ściągnąć papier z ciasta.
Na cieście rozsmarować serek,ułożyć plastry łososia i ciasno zwinąć roladę.
Roladę zawinąć w folię aluminiową i włożyć na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu pokroić w grube plastry.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.