Rolada z indyka

Święta to czas uroczy,niesamowity i przepełniony przeróżnymi smakołykami. 
W moim domu panuje taki zwyczaj,że najsmaczniejsze i najzdrowsze jest to co przygotuje się samemu,dlatego na naszym świątecznym stole nie ma miejsca na kupne wędliny i gotowe potrawy. 




 ok. 1,5 kg udźca z indyka
200 g pieczarek 
5-6 plasterków żółtego sera
150 ml oleju rzepakowego
4 ząbki czosnku
sól
mielony biały pieprz
suszone zioła prowansalskie
mielona ostra papryka


Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki i zblanszować.
Udziec umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym,usunąć kość i skórę. Rozciąć tak, aby powstał duży płat  mięsa. Natrzeć go solą,białym pieprzem i ułożyć na talerzu. Polać mięso marynatą zrobioną z oleju,rozgniecionego czosnku,ziół prowansalskich i mielonej papryki. Owinąć talerz folią spożywczą i włożyć na kilka godzin do lodówki.
Na zamarynowane mięso rozłożyć plastry sera i pieczarki,zwinąć roladę i spiąć ją w kilku miejscach wykałaczkami. Roladę włożyć w rękaw do pieczenia,polać resztą marynaty,rękaw szczelnie zapiąć klipsami. 
Piec 60 minut w temp. 200 stopni.
Roladę podawać na ciepło jako danie główne  lub na zimno pokrojoną w plastry.










Komentarze

Popularne posty