Chleb zmieniający życie
Zainteresował mnie ten chleb i musiałam go upiec. Tyle się pisze o cudownych właściwościach tego chleba bez dodatku mąki i drożdży, tylko same nasiona i płatki. Może nie jest to oryginalny przepis,bo użyłam takich składników jakie akurat mam w swojej kuchni,to i tak efekt końcowy zadowalający. Chlebek wyszedł smaczny,bardzo wilgotny,przepełniony zdrowymi nasionkami.
Wszystkie suche składniki wsypać do miski i wymieszać. Dodać wodę,olej i miód,dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny by nasiona nasiąkły wodą.
Podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć mieszankę ziaren. Masę dokładnie ugnieść. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* C i piec przez 60 minut. Po upieczeniu chleb zostawić w foremce do całkowitego wystygnięcia. Kroić ostrym nożem dopiero jak będzie całkowicie zimny,w przeciwnym razie chleb będzie się kruszył.
1 szkl. ziaren słonecznika
3/4 szkl. siemienia lnianego
1/2 szkl. płatków jaglanych
1/2 szkl. płatków orkiszowych pełnoziarnistych
1 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. pestek dyni
1/2 szkl. posiekanych orzechów (dałam laskowe)
2 łyżki nasion chia
4 łyżki zmielonego siemienia lnianego (zamiast nasion babki płesznik)
5 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżka miodu
1 i 3/4 szkl. wody
1 niepełna łyżeczka soli morskiej
1 niepełna łyżeczka soli morskiej
Wszystkie suche składniki wsypać do miski i wymieszać. Dodać wodę,olej i miód,dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny by nasiona nasiąkły wodą.
Podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć mieszankę ziaren. Masę dokładnie ugnieść. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* C i piec przez 60 minut. Po upieczeniu chleb zostawić w foremce do całkowitego wystygnięcia. Kroić ostrym nożem dopiero jak będzie całkowicie zimny,w przeciwnym razie chleb będzie się kruszył.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.