środa, 22 lutego 2017

Ekspresowe faworki

Karnawał powoli dobiega końca więc czas na tłustoczwartkowe wypieki.
 Pączki,faworki,oponki,donaty każdy ma swoje ulubione. 
Dziś zapraszam na ekspresowe faworki. Wystarczy niecałe pół godziny i już możemy się nimi  zajadać.








 250 g mąki tortowej
2 żółtka
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
1 łyżeczka spirytusu
szczypta soli
cukier puder do oprószenia
olej do smażenia


Mąkę połączyć z żółtkami,śmietaną,szczyptą soli i alkoholem. Energicznie zagniatać ciasto przez około 10 minut. Gotowe ciasto bardzo cieniutko rozwałkować. Radełkiem ciąć 6-7 cm romby,każdy naciąć na środku i przewlec jeden koniec ciasta przez nacięcie.
 W garnku rozgrzać olej do temp. 170 stopni i kolejno partiami smażyć faworki. Usmażone na złoty kolor osączyć z nadmiaru tłuszczu układając je na ręczniku papierowym. 
Ułożyć na talerzu i oprószyć cukrem pudrem.









1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.