Ekspresowe faworki
Karnawał powoli dobiega końca więc czas na tłustoczwartkowe wypieki.
Pączki,faworki,oponki,donaty każdy ma swoje ulubione.
Dziś zapraszam na ekspresowe faworki. Wystarczy niecałe pół godziny i już możemy się nimi zajadać.
250 g mąki tortowej
2 żółtka
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
1 łyżeczka spirytusu
szczypta soli
cukier puder do oprószenia
olej do smażenia
Mąkę połączyć z żółtkami,śmietaną,szczyptą soli i alkoholem. Energicznie zagniatać ciasto przez około 10 minut. Gotowe ciasto bardzo cieniutko rozwałkować. Radełkiem ciąć 6-7 cm romby,każdy naciąć na środku i przewlec jeden koniec ciasta przez nacięcie.
W garnku rozgrzać olej do temp. 170 stopni i kolejno partiami smażyć faworki. Usmażone na złoty kolor osączyć z nadmiaru tłuszczu układając je na ręczniku papierowym.
Ułożyć na talerzu i oprószyć cukrem pudrem.
Pyszne :) Idealne na Tłusty Czwartek i nie tylko ;)
OdpowiedzUsuń