Sałatka z białej rzodkwi,jabłka i granatu

Sałatka z rzodkwi to doskonała lekka przekąska np  na podwieczorek lub kolację. O tej porze roku szczególnie polecana,bo dostarcza  naszemu organizmowi dużą dawkę witamin.
Biała rzodkiew to prawdziwa bomba witaminowa. Znajdziemy w niej mnóstwo cennych witamin: C, PP oraz witaminy z grupy B, soli mineralnych: potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, molibden, białek, węglowodanów, błonnika, kwasu foliowego oraz olejków eterycznych,które odpowiadają za mocny zapach i intensywny smak warzywa.










 1 średnia biała rzodkiew
1 jabłko
1/2 granatu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Rzodkiew obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Jabłko dokładnie umyć i wraz ze skórką również zetrzeć tak jak rzodkiew. Wymieszać jabłko z rzodkwią i sokiem z cytryny. Sałatkę posypać pestkami granatu i natką. Spożywać zaraz po przygotowaniu.








Komentarze

Popularne posty