czwartek, 30 marca 2017

Krokiety z serem i pieczarkami

Krokiety nadają się zarówno na obiad jak i uroczyste przyjęcie czy kolację. Doskonałym do nich dodatkiem będzie filiżanka czerwonego barszczu.





naleśniki:
200 g mąki pszennej
2 jajka
200 ml mleka
200ml wody gazowanej
sól do smaku
1 łyżka oleju

Wodę i mleko wlać do miski,wbić jajka,dodać mąkę,sól i olej. Zmiksować wszystko razem. Rozgrzać patelnię teflonową,posmarować odrobiną oleju i przystąpić do smażenia naleśników. Nalać porcję ciasta i rozprowadzić po całej powierzchni patelni. Naleśniki smażyć 2-3 minuty z każdej strony.

 farsz:
500 g pieczarek
1 cebula
sól
świeżo mielony pieprz
2 łyżki oleju
1 łyżka masła 
150g potartego żółtego sera

do obtoczenia:
2 jajka
150 g bułki tartej

Pieczarki obrać,zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać,przesmażyć na oleju z dodatkiem masła na złoty kolor. Dodać potarte pieczarki i smażyć do momentu aż cała woda odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczarki nieco przestudzić i wymieszać z potartym serem.
 
 Na każdego naleśnika nałożyć porcję farszu,boki złożyć do środka tworząc kopertę. Następnie obtoczyć je w roztrzepanym jajku potem w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Usmażone krokiety podawać na ciepło.








1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.