Krokiety z serem i pieczarkami
Krokiety nadają się zarówno na obiad jak i uroczyste przyjęcie czy kolację. Doskonałym do nich dodatkiem będzie filiżanka czerwonego barszczu.
Wodę
i mleko wlać do miski,wbić jajka,dodać mąkę,sól i olej. Zmiksować wszystko razem. Rozgrzać patelnię
teflonową,posmarować odrobiną oleju i przystąpić do smażenia
naleśników. Nalać porcję ciasta i rozprowadzić po całej powierzchni
patelni. Naleśniki smażyć 2-3 minuty z każdej strony.
naleśniki:
200 g mąki pszennej
2 jajka
200 ml mleka
200ml wody gazowanej
sól do smaku
1 łyżka oleju
farsz:
500 g pieczarek
1 cebula
sól
świeżo mielony pieprz
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
150g potartego żółtego sera
do obtoczenia:
2 jajka
150 g bułki tartej
Pieczarki obrać,zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać,przesmażyć na oleju z dodatkiem masła na złoty kolor. Dodać potarte pieczarki i smażyć do momentu aż cała woda odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczarki nieco przestudzić i wymieszać z potartym serem.
Na każdego naleśnika nałożyć porcję farszu,boki złożyć do środka tworząc kopertę. Następnie obtoczyć je w roztrzepanym jajku potem w bułce
tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu
stron.
Usmażone krokiety podawać na ciepło.
Wygląda przepysznie :-)
OdpowiedzUsuń