Sos pieczarkowy
Dobry sos to podstawa każdego dania obiadowego. Nie zawsze musi być to mięsny sos,taki pieczarkowy doskonale sprawdzi się w niejednym daniu nadając mu niepowtarzalnego smaku. Jego zaletą jest również to,że samo przygotowanie nie wymaga wiele czasu i większych umiejętności kulinarnych.
Cebulę posiekać w drobną kosteczkę,przesmażyć na roztopionym maśle z oliwą na złoty kolor. Do cebuli dodać czosnek i pokrojone w półplasterki pieczarki,smażyć aż pieczarki nabiorą złotego koloru. Przyprawić do smaku solą,dodać śmietanę i oprószyć pieprzem. Gotować aż sos zgęstnieje. Posypać wedle uznania posiekaną natką lub koperkiem.
Sos pieczarkowy można podawać do mięs,ziemniaków,makaronów czy kaszy.
300 g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
sól
świeżo mielony pieprz
kubek (330g) śmietany 18%
Cebulę posiekać w drobną kosteczkę,przesmażyć na roztopionym maśle z oliwą na złoty kolor. Do cebuli dodać czosnek i pokrojone w półplasterki pieczarki,smażyć aż pieczarki nabiorą złotego koloru. Przyprawić do smaku solą,dodać śmietanę i oprószyć pieprzem. Gotować aż sos zgęstnieje. Posypać wedle uznania posiekaną natką lub koperkiem.
Sos pieczarkowy można podawać do mięs,ziemniaków,makaronów czy kaszy.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.