Sos pieczarkowy

Dobry sos to podstawa każdego dania obiadowego. Nie zawsze musi być to mięsny sos,taki pieczarkowy doskonale sprawdzi się w niejednym daniu nadając mu niepowtarzalnego smaku. Jego zaletą jest również to,że samo przygotowanie nie wymaga wiele czasu i większych umiejętności kulinarnych.




300 g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
sól
świeżo mielony pieprz
kubek (330g) śmietany 18%

Cebulę posiekać w drobną kosteczkę,przesmażyć na roztopionym maśle z oliwą na złoty kolor. Do cebuli dodać czosnek i pokrojone w półplasterki pieczarki,smażyć aż pieczarki nabiorą złotego koloru. Przyprawić do smaku solą,dodać śmietanę i oprószyć pieprzem. Gotować aż sos zgęstnieje. Posypać wedle uznania posiekaną natką lub koperkiem.
Sos pieczarkowy można podawać do mięs,ziemniaków,makaronów czy kaszy.








Komentarze

Popularne posty