poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Bananowy song


Kiedy zobaczyłam to ciasto od razu mi się spodobało i po raz pierwszy zrobiłam je na ubiegłoroczne Święta Wielkanocne. O takim pięknym zielonym kolorze,bardzo orzeźwiające idealnie nadaje się na wielkanocny stół.
Przepis na bananowy song znalazłam na blogu Słodki Bratek. Oczywiście nie była bym sobą gdybym czegoś nie pozmieniała więc oto moja wersja tego ciasta.




biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru
6 łyżek mąki tortowej
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju
1 łyżka proszku do pieczenia


 masa zielona:
900 ml Pysia zielonego
1 budyń śmietankowy na 3/4 l
1 budyń śmietankowy na 1/2 l

masa biała:
500 ml śmietany 36%
300 g serka waniliowego
100 g białej czekolady
3 łyżeczki żelatyny

ponadto:
4 duże banany
1 łyżka soku z cytryny
2 galaretki agrestowe
czekolada deserowa

Białka ubić z cukrem na sztywno a następnie dodać żółtka. Do ubitej masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao oraz dodać olej. Wymieszać i przelać na blaszkę (o wym. 26/36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180*C około 25 minut. 

Budynie rozmieszać w 1 szklance soku,resztę zagotować. Do gotującego się soku wlać rozrobione budynie i ugotować gęsty budyń. Gorący rozsmarować na upieczonym biszkopcie. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i odstawić do stężenia. 
Banany obrać,przeciąć wzdłuż na połówki,skropić sokiem z cytryny i ułożyć na zielonej masie. Zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki by całkowicie stężała.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,żelatynę w 3 łyżkach wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno,dodać serek,roztopioną czekoladę i żelatynę. Gotową masę wylać na zastygniętą galaretkę. Ciasto ponownie wstawić do lodówki  do czasu stężenia masy.
Czekoladę deserową roztopić w kąpieli wodnej i lejąc cienkim strumieniem udekorować górę ciasta. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.