Czarno-biały sernik wielkanocny

Cóż to by były za święta bez sernika? Chociaż mały,ale musi być, tym razem czarno-biały specjalnie na życzenie córki.









 masa serowa:
600 g twarogu trzykrotnie mielonego
100 g masła
3 duże jajka
3/4 szkl. cukru pudru
1 budyń śmietankowy na 3/4 l
aromat migdałowy

ciasto:
2 szkl. mąki tortowej
200 g masła
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru migdałowego
2 łyżki kakao

ponadto:
biała czekolada


 Z podanych składników zagnieść ciasto. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika a pozostałą do lodówki co najmniej na godzinę po czym wylepić dno tortownicy (śred. 24cm) i nakłuć widelcem.
  Masło utrzeć z pudrem cukrem i żółtkami na puszystą masę, miksując stopniowo dodawać twaróg, wsypać budyń, dodać aromat. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łopatką. Gotową masę wylać na przygotowany spód.
 Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto. Sernik piec ok. 1 godzinę w temp. 200 stopni. Po upieczeniu wystudzić i udekorować roztopioną białą czekoladą.













Komentarze

Popularne posty