Mazurek kajmakowy

Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne więc jego również nie mogło zabraknąć na świątecznym stole. U mnie w tym roku jeden większy w kształcie jajka i trzy małe.




 ciasto:
 250 g mąki tortowej
100 g mąki krupczatki
200 g masła
50 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli

ponadto:
1/2 puszki gotowej masy kajmakowej
1 mały słoik dżemu z czarnej porzeczki

do dekoracji:
płatki migdałowe
cukrowe ozdoby


 Mąkę przesiać na stolnicę,wymieszać z cukrem,dodać szczyptę soli. Posiekać zimne masło,połączyć z mąką,dodać żółtka. Zagnieść ciasto,zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wyciąć 2 mazurki w kształcie jajka. Na jednym jajku zrobić z ciasta ozdobny rant. Z pozostałego ciasta można zrobić mniejsze jajka,takie mini mazurki. Ułożyć je na papierze do pieczenia,ponakłuwać widelcem  i upiec w temp. 180 st. Czas pieczenia 15-20 minut.
Wystudzone mazurki-jajka przełożyć dżemem a wierzch posmarować masą kajmakową i dowolnie udekorować.
  









Komentarze

Popularne posty