Kompot z rabarbaru i mięty

W końcu nadchodzi długo wyczekiwane ciepło. Wiosna postanowiła w tym roku trochę się z nami podroczyć.  Niebawem będziemy szukać napoju by ugasić pragnienie podczas upału. Taki domowy,orzeźwiający kompot będzie idealny pod warunkiem,że mocno go schłodzimy i dodamy do niego kilka kostek lodu. 
Rabarbar i mięta to doskonałe połączenie.



 
 0k. 1,5 kg łodyg rabarbaru
4 litry wody
3/4 szkl. cukru
10 gałązek świeżej mięty


Rabarbar dokładnie umyć i pokroić na 2 cm kawałki,włożyć do dużego garnka. Zalać wodą i zagotować. Pod koniec gotowania dodać cukier i miętę. Gotowy kompot wystudzić.
Ja  nie obieram rabarbaru wtedy kompot uzyska ładny różowy kolor. Ilość cukru zależy od naszego upodobania,jeżeli chcemy bardziej słodki dajemy więcej.








Komentarze

Popularne posty