Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką
Tego ciasta nie może zabraknąć w sezonie truskawkowym. Jest ono wyśmienite,bardzo kruche z delikatną budyniową pianką.
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g zimnego masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami
ciasta. Podzielić na 2 części -mniejszą i większą, każdą zawinąć w folię
spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę
wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na
tarce większą część ciasta , lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec na
złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do
całkowitego wystudzenia.
Pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju
Kiedy
podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na
sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier
wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli
wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się
rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na
podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać,układać
truskawki i łopatką lekko wepchnąć je w pianę. Na wierzch zetrzeć
mniejszą część zamrożonego ciasta.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić,oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.