sobota, 6 maja 2017

Sernik z rabarbarem

To ciasto to taki mój sernikowy hit. Nie zawiera ani grama twarogu a zapewniam,że smakuje wybornie i w niczym nie odbiega od tradycyjnego sernika. Rolę twarogu pełni jogurt grecki i serek waniliowy. Piekłam go już kilkakrotnie,za każdym razem z innymi owocami. Był już z borówkami klik ,nektarynkami i malinami klik ,bananem i gruszką klik . 
Teraz postanowiłam wypróbować z rabarbarem i muszę przyznać,że w każdej nowej odsłonie zachwyca mnie coraz bardziej.









 400g jogurtu greckiego
150g serka waniliowego
3 jajka
1 budyń śmietankowy na 3/4 l
1/2 szkl. cukru
2 łyżki oleju
100g okrągłych biszkoptów
4-5 łodyg rabarbaru



Tortownicę o średnicy 26 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty. Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać olej i budyń. Utrzeć na gładką masę. Następnie dodać jogurt grecki i serek waniliowy, dokładnie wymieszać.  Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Pianę z białek dodać do masy jogurtowej, delikatnie połączyć. Gotową masę przełożyć na przygotowany spód z biszkoptów, wyrównać. 
Rabarbar dokładnie umyć,nie obierać,pokroić na kawałki i ułożyć na masie serowej.
 Ciasto wstawić do nagrzanego 180 stopni piekarnika. Piec 60 - 70 minut.
Po upieczeniu wystudzić i polukrować. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.







 

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.