Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

Moich dżemowych eksperymentów z truskawkami ciąg dalszy. Dziś dżem z dodatkiem kwiatów czarnego bzu. 

 









1 kg umytych i oczyszczonych truskawek
5 kwiatów czarnego bzu
 sok z jednej cytryny
300 g cukru
1 op Dżemixu 3:1

Truskawki podzielić na połówki bądź ćwiartki w zależności jakie mamy duże (ja użyłam małych więc dzieliłam na pół),włożyć do garnka z grubym dnem,wymieszać z dżemixem,cukrem i sokiem z cytryny. Nożyczkami poodcinać wprost do garnka same kwiatki z baldachów,łodyżki wyrzucić. Wymieszać z resztą składników. Odstawić na dobre pół godziny by owoce puściły sok. Następnie doprowadzić do wrzenia i gotować 3-4 minuty. Gorącym dżemem napełniać wyparzone wcześniej słoiki i od razu zakręcać. Słoiki pozostawić do góry dnem do wystygnięcia po czym wynieść do spiżarni.








Komentarze

Popularne posty