Kompot z truskawek,kwiatów bzu i mięty

Truskawki obrodziły  więc korzystam,robię truskawkowe smakołyki no i kompoty do spożycia na bieżąco. Ten jest z dodatkiem kwiatów bzu,którego też jest mnóstwo dookoła i świeżej mięty. Podany schłodzony doskonale orzeźwia.




 1 kg truskawek
2 litry wody
1/2 szkl. cukru
5 kwiatów czarnego bzu
garść świeżej mięty

Truskawki umyć,pozbawić szypułek i włożyć do dużego garnka. Zalać wodą i zagotować.  Wsypać cukier i wymieszać. Z baldachów bzu poodcinać nożyczkami kwiatki wprost do kompotu,dodać miętę i gotować kilka minut. Kompot wystudzić i podawać schłodzony.
 Ilość cukru to sprawa indywidualna. Moje truskawki były bardzo dojrzałe i słodkie więc dużo nie słodziłam.








Komentarze

Popularne posty