Kompot z truskawek,kwiatów bzu i mięty
Truskawki obrodziły więc korzystam,robię truskawkowe smakołyki no i kompoty do spożycia na bieżąco. Ten jest z dodatkiem kwiatów bzu,którego też jest mnóstwo dookoła i świeżej mięty. Podany schłodzony doskonale orzeźwia.
Truskawki umyć,pozbawić szypułek i włożyć do dużego garnka. Zalać wodą i zagotować. Wsypać cukier i wymieszać. Z baldachów bzu poodcinać nożyczkami kwiatki wprost do kompotu,dodać miętę i gotować kilka minut. Kompot wystudzić i podawać schłodzony.
Ilość cukru to sprawa indywidualna. Moje truskawki były bardzo dojrzałe i słodkie więc dużo nie słodziłam.
1 kg truskawek
2 litry wody
1/2 szkl. cukru
5 kwiatów czarnego bzu
garść świeżej mięty
Truskawki umyć,pozbawić szypułek i włożyć do dużego garnka. Zalać wodą i zagotować. Wsypać cukier i wymieszać. Z baldachów bzu poodcinać nożyczkami kwiatki wprost do kompotu,dodać miętę i gotować kilka minut. Kompot wystudzić i podawać schłodzony.
Ilość cukru to sprawa indywidualna. Moje truskawki były bardzo dojrzałe i słodkie więc dużo nie słodziłam.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.