Pianka z truskawkami i galaretką

W sezonie truskawkowym nie może zabraknąć ciasta z truskawkami. Staram się wymyślać takie bez pieczenia,bo kiedy na dworze jest gorąco,nie chce mi się włączać piekarnika. Jedynie trzeba uzbroić się w cierpliwość i dać ciastu kilka godzin by się stężało.






 spód:
 200 g podłużnych biszkoptów
pianka:
500 ml śmietanki 36%
2 galaretki truskawkowe
300 g truskawek
galaretka:
2 galaretki truskawkowe
1 kg truskawek

Blaszkę o wym.35/25 cm wyścielić folią aluminiową i dno wyłożyć biszkoptami.
2 galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku i pozostawić do płynnego stężenia.
Schłodzoną śmietankę ubić i połączyć z tężejącą galaretką. Masę wylać na biszkopty i od razu powtykać połówki truskawek. Wstawić do lodówki do stężenia.
Kolejne 2 galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku i odstawić do schłodzenia.
Na masie ułożyć gęsto truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ciasto ponownie wstawić do lodówki. Chłodzić kilka godzin do całkowitego stężenia.









Komentarze

Popularne posty