sobota, 17 czerwca 2017

Pierogi z truskawkami

Korzystając z sezonu truskawkowego na obiad zrobiłam pierogi








 ciasto:
400 g mąki pszennej
1 szkl. gorącej wody
1 żółtko
1 łyżka oliwy
sól

farsz:
30 dag truskawek
3-4  łyżeczki cukru 

Mąkę zalać gorącą wodą,wymieszać łyżką,dodać żółtko,oliwę,osolić do smaku i zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić co najmniej na 15 minut. 

Truskawki umyć,odszypułkować i pokroić na ćwiartki. Wymieszać z cukrem.
Ciasto cienko rozwałkować i metalową obręczą wycinać koła. Na każde koło nałożyć porcję truskawek,złożyć na pół i zlepić brzegi ciasta.
Uformowane pierogi porcjami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 2 minuty licząc od momentu wypłynięcia.
 Pierogi podawać na ciepło,polane np roztopionym masłem z zezłoconą cebulką lub innymi ulubionymi dodatkami.








1 komentarz:

  1. Klasyk, uwielbiam takie domowe. A moja babcia robi najlepsze na świecie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.