Pierogi z truskawkami
Korzystając z sezonu truskawkowego na obiad zrobiłam pierogi
Mąkę zalać gorącą wodą,wymieszać łyżką,dodać żółtko,oliwę,osolić do smaku i zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić co najmniej na 15 minut.
Truskawki umyć,odszypułkować i pokroić na ćwiartki. Wymieszać z cukrem.
Ciasto cienko rozwałkować i metalową obręczą wycinać koła. Na każde koło nałożyć porcję truskawek,złożyć na pół i zlepić brzegi ciasta. Uformowane pierogi porcjami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 2 minuty licząc od momentu wypłynięcia.
Pierogi podawać na ciepło,polane np roztopionym masłem z zezłoconą cebulką lub innymi ulubionymi dodatkami.
ciasto:
400 g mąki pszennej
1 szkl. gorącej wody
1 żółtko
1 łyżka oliwy
sól
farsz:
30 dag truskawek
3-4 łyżeczki cukru
Mąkę zalać gorącą wodą,wymieszać łyżką,dodać żółtko,oliwę,osolić do smaku i zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić co najmniej na 15 minut.
Truskawki umyć,odszypułkować i pokroić na ćwiartki. Wymieszać z cukrem.
Ciasto cienko rozwałkować i metalową obręczą wycinać koła. Na każde koło nałożyć porcję truskawek,złożyć na pół i zlepić brzegi ciasta. Uformowane pierogi porcjami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 2 minuty licząc od momentu wypłynięcia.
Pierogi podawać na ciepło,polane np roztopionym masłem z zezłoconą cebulką lub innymi ulubionymi dodatkami.
Klasyk, uwielbiam takie domowe. A moja babcia robi najlepsze na świecie.
OdpowiedzUsuń