Syrop różany

Słodki,aromatyczny i ma piękny różowy kolor. Taki jest syrop z płatków dzikiej róży. 
W bardzo prosty i łatwy sposób można zamknąć zapach cudownych róż w buteleczce,by potem aromatyzować nim desery,kremy i ciasta.

Przepis na syrop znalazłam tu klik










100g płatków dzikiej róży
1,5 szklanki cukru
1 szklanka wody
1 łyżka soku z cytryny

Zaczynamy od zebrania płatków i obcinania białych końcówek płatka.
Tak przygotowane płatki umyć na sicie pod strumieniem wody - odstawić, żeby obciekły z nadmiaru wody.

W garnku zagotować wodę z cukrem. Do gotującego się syropu wrzucić płatki róży, dodać sok z cytryny - zagotować i gotować jeszcze 7-8 minut.


Garnek z syropem przykryć i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.


Po tym czasie odcedzić płatki od syropu. Zagotować i przelać do wyparzonych buteleczek .

Z podanej porcji wyszło mi 350 ml syropu.







Komentarze

Popularne posty