Syrop różany
Słodki,aromatyczny
i ma piękny różowy kolor. Taki jest syrop z płatków dzikiej róży.
W bardzo prosty i łatwy sposób można zamknąć zapach cudownych róż w buteleczce,by potem aromatyzować nim desery,kremy i ciasta.
Przepis na syrop znalazłam tu klik
Zaczynamy
od zebrania płatków i obcinania białych końcówek płatka.
Tak przygotowane płatki umyć na sicie pod strumieniem wody - odstawić, żeby obciekły z nadmiaru wody.
W garnku zagotować wodę z cukrem. Do gotującego się syropu wrzucić płatki róży, dodać sok z cytryny - zagotować i gotować jeszcze 7-8 minut.
Garnek z syropem przykryć i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.
Po tym czasie odcedzić płatki od syropu. Zagotować i przelać do wyparzonych buteleczek .
Z podanej porcji wyszło mi 350 ml syropu.
W bardzo prosty i łatwy sposób można zamknąć zapach cudownych róż w buteleczce,by potem aromatyzować nim desery,kremy i ciasta.
Przepis na syrop znalazłam tu klik
100g płatków dzikiej róży
1,5 szklanki cukru
1 szklanka wody
1 łyżka soku z cytryny
1,5 szklanki cukru
1 szklanka wody
1 łyżka soku z cytryny
Tak przygotowane płatki umyć na sicie pod strumieniem wody - odstawić, żeby obciekły z nadmiaru wody.
W garnku zagotować wodę z cukrem. Do gotującego się syropu wrzucić płatki róży, dodać sok z cytryny - zagotować i gotować jeszcze 7-8 minut.
Garnek z syropem przykryć i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.
Po tym czasie odcedzić płatki od syropu. Zagotować i przelać do wyparzonych buteleczek .
Z podanej porcji wyszło mi 350 ml syropu.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.