Drożdżówki z malinami
Maliny na krzaczkach dojrzewają więc pora na malinowe wypieki. Bardzo lubię piec drożdżówki z różnymi owocami tak też teraz przyszła kolej na słodkie malinki.
Mąkę przesiać, dodać cukier oraz posiekane masło, palcami zagnieść
kruszonkę. Sporą porcję kruszonki nakładać na wierzchu drożdżówek. Piec
ok. 25 minut w temp. 190 stopni. Po upieczeniu polukrować drożdżówki.
Ciasto:
330 g mąki pszennej
3 łyżki cukru
25g drożdży
1/2 szkl. mleka
1 jajko
60g masła
szczypta soli
W ciepłym mleku rozpuścić rozkruszone drożdże, odstawić na 5 minut.
Mąkę przesiać, zmieszać ze solą i z cukrem. Dodać zaczyn, jajko oraz
stopione masło. Zagnieść ciasto uformować kulę, przykryć ściereczką i
odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po godzinie uderzyć pięścią w ciasto, odrywać małe kawałeczki, formować
kulki i lekko spłaszczać. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.
Odstawić na 10 minut.
Następnie dnem szklanki, mniejszej od naszych drożdżówek, docisnąć
środek drożdżówek, tak, by powstało nam małe wgłębienie do nadzienia.
Każdą drożdżówkę posmarować rozmąconym jajkiem.
Na każdym placuszku ułożyć porcję malin.
Kruszonka:
125g mąki pszennej
60g drobnego cukru
60g zimnego masła
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.