Krem z cukinii
Krem z cukinii to moja propozycja na letni obiad. Doskonale smakuje z groszkiem ptysiowym i świeżą bazylią.
1 średnia cukinia
2 nieduże ziemniaki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/2 l bulionu drobiowego
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz cytrynowy
świeża bazylia
groszek ptysiowy
Cukinię
myjemy,nie obieramy,usuwamy ze środka watowaty miąższ i nasiona,kroimy w
kostkę. Ziemniaki obieramy i także kroimy w kostkę. W garnku
rozgrzewamy olej,wrzucamy posiekaną cebulę i przesmażamy. Dodajemy
przeciśnięty czosnek,cukinię i ziemniaki. Zalewamy bulionem i gotujemy
pod przykryciem do momentu aż cukinia lekko się rozgotuje. Zdejmujemy z
ognia,miksujemy używając blendera na gładki krem. Przyprawiamy do smaku
solą i pieprzem cytrynowym.
Przelewamy do bulionówek,posypujemy groszkiem ptysiowym i posiekaną świeżą bazylią.
Przelewamy do bulionówek,posypujemy groszkiem ptysiowym i posiekaną świeżą bazylią.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.