Letnia karpatka z bitą śmietaną i borówkami
Przepis pochodzi z kuchni Lidla, poleca ją mistrz cukierników.
ciasto parzone:
150 ml mleka 3,2 %
100 g masła
130 g mąki tortowej
szczypta soli
4 jajka
masa śmietanowa:
600 ml śmietanki 30 %
3 łyżki cukru pudru
1 op. cukru waniliowego
1 plaska łyżeczka żelatyny
200 g borówek
Ciasto dzielimy na dwie części.
Rozkładamy do dwóch tortownic o średnicy 32 cm wcześniej wysmarowanych masłem i oprószonych mąką.
Pieczemy ok 20 minut w temp. 200-210 stopni.
Żelatynę namaczamy w wodzie,śmietankę ubijamy razem z cukrami. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej,mieszamy ze śmietaną.
Na jednym blacie ciasta rozprowadzamy ubitą śmietanę,posypujemy borówkami,przykrywamy drugim blatem ciasta. Schładzamy w lodówce,przed podaniem oprószamy cukrem pudrem,dekorujemy borówkami i listkami mięty.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.