Ogórki z curry

Ogóreczki przepyszne,słodkawo-pikantne, z wyczuwalnym posmakiem curry. Od kilku lat robię spory zapas,bo znikają błyskawicznie. Nie dajemy kopru tylko świeże liście selera i plasterki cebuli. Naprawdę smaczek ogórków wyjątkowy.










2-2,5 kg średnich nie przerośniętych ogórków

do słoika:
liść selera ( 1 na dno i 1 do góry)
plasterek cebuli ( 1 na dno i 1 do góry)
1 szczypta gorczycy


zalewa:
1 szkl. octu
6 szkl. wody
2,5 szkl. cukru
2 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku
1 przyprawa curry

Ogórki obrać i pokroić w słupki. Ułożyć ciasno w słoikach.

Składniki zalewy podgrzać (nie gotować) do momentu aż cukier się rozpuści i wystudzić. Zalać przygotowane słoiki,szczelnie zakręcić i pasteryzować 5 minut.

Tej porcji zalewy wystarczyło do zalania 20 słoiczków 260 ml.










Można też tak - małe ogóreczki w całości bez obierania


Komentarze

Popularne posty