Ogórki z curry
Ogóreczki
przepyszne,słodkawo-pikantne, z wyczuwalnym posmakiem curry. Od kilku lat robię spory zapas,bo znikają błyskawicznie. Nie dajemy
kopru tylko świeże liście selera i plasterki cebuli. Naprawdę smaczek
ogórków wyjątkowy.
Ogórki obrać i pokroić w słupki. Ułożyć ciasno w słoikach.
Składniki zalewy podgrzać (nie gotować) do momentu aż cukier się rozpuści i wystudzić. Zalać przygotowane słoiki,szczelnie zakręcić i pasteryzować 5 minut.
Tej porcji zalewy wystarczyło do zalania 20 słoiczków 260 ml.
Można też tak - małe ogóreczki w całości bez obierania
2-2,5 kg średnich nie przerośniętych ogórków
do słoika:
do słoika:
liść selera ( 1 na dno i 1 do góry)
plasterek cebuli ( 1 na dno i 1 do góry)
1 szczypta gorczycy
zalewa:
1 szkl. octu
6 szkl. wody
2,5 szkl. cukru
2 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku
1 przyprawa curry
Ogórki obrać i pokroić w słupki. Ułożyć ciasno w słoikach.
Składniki zalewy podgrzać (nie gotować) do momentu aż cukier się rozpuści i wystudzić. Zalać przygotowane słoiki,szczelnie zakręcić i pasteryzować 5 minut.
Tej porcji zalewy wystarczyło do zalania 20 słoiczków 260 ml.
Można też tak - małe ogóreczki w całości bez obierania
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.