Cukinia faszerowana kurczakiem i serem
Cukinię można nadziewać przeróżnymi dodatkami oraz mięsem. Ja często robię farsz z mięsa mielonego,ale tym razem zrobiłam z kawałkami kurczaka i bardzo nam smakowało.
Cukinię umyć,nie obierać ze skórki,przekroić wzdłuż na połowę,wydrążyć miąższ. Posypać solą wydrążone łódeczki i odstawić na kilka minut.
Filet z kurczaka pokroić na małe kawałki,obsmażyć delikatnie na oleju,dodać posiekany czosnek i oprószyć curry. Do mięsa wrzucić pokrojoną paprykę i wydrążony miąższ z cukinii,przyprawić do smaku solą,pieprzem i chili,dusić pod przykryciem do miękkości warzyw.
3 średniej wielkości cukinie
1 czerwona papryka
1 duży ząbek czosnku
1 filet z piersi kurczaka
2 łyżki oleju rzepakowego
sól morska do smaku
świeżo mielony pieprz do smaku
1/2 łyżeczki curry
chili w młynku do smaku
200 g żółtego sera
Cukinię umyć,nie obierać ze skórki,przekroić wzdłuż na połowę,wydrążyć miąższ. Posypać solą wydrążone łódeczki i odstawić na kilka minut.
Filet z kurczaka pokroić na małe kawałki,obsmażyć delikatnie na oleju,dodać posiekany czosnek i oprószyć curry. Do mięsa wrzucić pokrojoną paprykę i wydrążony miąższ z cukinii,przyprawić do smaku solą,pieprzem i chili,dusić pod przykryciem do miękkości warzyw.
Cukinie ułożyć na blaszce wyścielonej folią aluminiową,napełnić przestudzonym farszem,grubo posypać startym serem i włożyć do piekarnika . Zapiekać 20 minut w temp. 200 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.