Ptysie z bitą śmietaną i borówkami
Lato,czas borówek więc u mnie ptysie z tymi wspaniałymi owocami.
Zagotować wodę z masłem,wsypać mąkę i energicznie mieszać aż ciasto będzie odchodzić od garnka i stworzy zwartą kulę. Wystudzić ,wbijać kolejno po jednym jajku miksując mikserem. W trakcie miksowania dodać proszek do pieczenia.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać nieduże kółka w sporych odstępach. Piec w temp. 200* C przez 30-35 minut. Po upieczeniu wystudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem,połączyć z serkiem maskarpone.
Każdego ptysia przeciąć na połowę,napełnić śmietaną i powtykać po kilka borówek,nakryć odciętym wieczkiem. Górę oprószyć cukrem pudrem.
ciasto:
1 szkl. wody
125 g masła
1 szkl. mąki
4 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie:
500 ml śmietany 36%
250 g serka maskarpone
2 łyżki cukru pudru
250 g borówek
Zagotować wodę z masłem,wsypać mąkę i energicznie mieszać aż ciasto będzie odchodzić od garnka i stworzy zwartą kulę. Wystudzić ,wbijać kolejno po jednym jajku miksując mikserem. W trakcie miksowania dodać proszek do pieczenia.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać nieduże kółka w sporych odstępach. Piec w temp. 200* C przez 30-35 minut. Po upieczeniu wystudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem,połączyć z serkiem maskarpone.
Każdego ptysia przeciąć na połowę,napełnić śmietaną i powtykać po kilka borówek,nakryć odciętym wieczkiem. Górę oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.