Sernik z malinami i nektarynką
Sernik bez sera, na bazie jogurtu greckiego. Delikatny,puszysty i rozpływający się u
ustach. Najtrudniejsze w nim jest czekanie na to kiedy wystygnie,bo ciasto po wyjęciu z piekarnika wygląda i pachnie tak obłędnie,że ma się ochotę od razu je zjeść.
Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy olej i budyń. Ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy jogurt grecki i serek waniliowy, dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Pianę z białek dodajemy do masy jogurtowej, delikatnie mieszamy.
Gotową masę przekładamy na przygotowany spód z biszkoptów, wyrównujemy.
Układamy cząstki nektarynek i maliny,posypujemy płatkami migdałowymi.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy 60 - 70 minut.
400 g jogurtu greckiego
150 g serka homogenizowanego waniliowego
3 jajka
1 budyń śmietankowy na 3/4 l
1/2 szkl. cukru
2 łyżki oleju
100 g okrągłych biszkoptów
2 łyżki płatków migdałowych
2 nektarynki
20 szt malin
Tortownicę o średnicy 26 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy olej i budyń. Ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy jogurt grecki i serek waniliowy, dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Pianę z białek dodajemy do masy jogurtowej, delikatnie mieszamy.
Gotową masę przekładamy na przygotowany spód z biszkoptów, wyrównujemy.
Układamy cząstki nektarynek i maliny,posypujemy płatkami migdałowymi.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy 60 - 70 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.