Śnieżny puch
Od dawna kusiło mnie by zrobić to ciasto,czas więc przyszedł by zrealizować zamiary. Pełnia lata,gorąco więc takie bez pieczenia,prosto z lodówki jest wręcz idealne na tę porę roku.
Wiórki, cukier i masło umieścić w rondelku i smażyć kilka minut do rozpuszczenia masła. Odstawić do wystudzenia.
Galaretki cytrynowe rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia.
Tortownicę (26 cm) wyłożyć folią aluminiową,na dno wyłożyć wiórki,wyrównać powierzchnię. Tortownicę umieść w lodówce.
Twaróg zmiksować na małych obrotach z przestudzoną galaretką. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić i delikatnie wmieszać z masą serową. Ostrożnie przelać do tortownicy, tak, by nie naruszyć spodu z wiórków.
Sernik umieść w lodówce. Po godzinie posypać wierzch ciasta masą wiórkową wykonaną w ten sam sposób co spód z tym,że 1/2 proporcji.
Odstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej (najlepiej na całą noc).
spód:
1 szkl. wiórków kokosowych
50 g masła
2 łyżki cukru
masa:
500 g twarogu trzykrotnie mielonego
200 ml śmietany 36%
2 galaretki cytrynowe
500 ml wrzątku
posypka:
1/2 szkl. wiórków kokosowych
25 g masła
1 łyżka cukru
Wiórki, cukier i masło umieścić w rondelku i smażyć kilka minut do rozpuszczenia masła. Odstawić do wystudzenia.
Galaretki cytrynowe rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia.
Tortownicę (26 cm) wyłożyć folią aluminiową,na dno wyłożyć wiórki,wyrównać powierzchnię. Tortownicę umieść w lodówce.
Twaróg zmiksować na małych obrotach z przestudzoną galaretką. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić i delikatnie wmieszać z masą serową. Ostrożnie przelać do tortownicy, tak, by nie naruszyć spodu z wiórków.
Sernik umieść w lodówce. Po godzinie posypać wierzch ciasta masą wiórkową wykonaną w ten sam sposób co spód z tym,że 1/2 proporcji.
Odstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej (najlepiej na całą noc).
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.