Drożdżowe paluchy z białym serem

Wrzesień jak na razie nie rozpieszcza nas piękną jesienną pogodą,wręcz przeciwnie jest mokro i zimno. Taka aura sprawiła,że naszła mnie ochota na drożdżowe wypieki.









 ciasto:
300 g mąki tortowej
20 g drożdży
150 ml mleka
2 żółtka
40 g masła
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli

nadzienie:
250 g twarogu
2 żółtka
2 łyżki cukru
1 łyżką kwaśnej śmietany

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku,dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę,dodać sól,cukry i żółtka,przemieszać.Wlać rozczyn drożdżowy i stopione masło,zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut by wyrosło.
Twaróg dokładnie rozgnieść widelcem,dodać cukier,żółtka i śmietanę,utrzeć na gładką masę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na kształt prostokąta.
Na jeden prostokąt rozsmarować masę twarogową,przykryć drugim prostokątem i docisnąć wałkiem by skleić obie warstwy. Ciąć wąskie paski,kilkakrotnie skręcić i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paluchy posmarować płynnym białkiem i piec przez 20-25 minut w temp. 170*C z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu polukrować.









Komentarze

  1. Dziekuje za przepis juz wiem jak skrecic paluchy mialam zrobic inaczej ,ale ten sposob wydzje sie lepszy mam nadzieje ze wyjda pyszne-pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.

Popularne posty