Migdałowe ciasto z gruszkami

Sezon na gruszki właśnie się rozpoczął więc jest i ciasto,przepyszne,wilgotne i bardzo migdałowe z naszymi polskimi gruszkami.












3 jajka
120 g cukru
1 łyżeczka cukru migdałowego
170 g mąki tortowej
70 g tartych migdałów ( użyłam Back Mit)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
2 łyżki oleju
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 duże gruszki
3 łyżki płatków migdałowych (użyłam Kresto)

Jajka ucieramy z cukrami na biało,dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą,szczyptę soli,tarte migdały,jogurt i olej. Miksujemy na gładkie ciasto. Tortownicę o śred. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia,wylewamy ciasto. Na cieście układamy obrane i pokrojone na ćwiartki gruszki. Na wierzchu ciasto posypujemy płatkami migdałowymi.
 Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45-50 minut.








Komentarze

Popularne posty