czwartek, 12 października 2017

Placuszki z mąki kokosowej


Takie placuszki przygotujemy w kilka chwil fundując sobie i najbliższym pyszne śniadanie lub podwieczorek.
 Placuszki są bardzo smaczne,o wyrazistym kokosowym smaku i do tego syte więc porcja spokojnie wystarczy dla dwóch osób.
Mąka kokosowa jest doskonałym zamiennikiem mąki zbożowej, ponieważ zawiera nawet 10 razy więcej błonnika i co ważne nie zawiera glutenu. Zawiera 8,7 gram tłuszczów na 100 gram produktu, z czego 8 gram to tłuszcze nasycone - działają przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i wspomagają metabolizm, dlatego poleca się stosowanie mąki kokosowej podczas diet odchudzających.
 









 Porcja na 8 szt placuszków:
2 jajka
1 łyżka cukru
3 łyżki mąki kokosowej
3 łyżki mleka
szczypta soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju kokosowego do smażenia

dodatki:
serek waniliowy
pestki granatu

Jajka wbić do miski,dodać sól i cukier,ubijać 2-3 minuty. Następnie dodać mąkę,mleko i proszek,wymieszać na najniższych obrotach miksera. 
Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką nieduże porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
 Placuszki podawać od razu po upieczeniu z dowolnymi dodatkami.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.